Lieve Allemaal,

Je kind vernoemen naar een opa, oma, je ouders of iemand die belangrijk voor je is. Zou jij dat zo snel doen? Is dat wel hip? Ben je benieuwd of wij Mart hebben vernoemd en hoe we dat hebben gedaan? Lees hieronder wat ik daarvan vind.

 

 

Je kind vernoemen is iets heel speciaals, maar is het nog wel hip? Vroeger was het bijna vanzelfsprekend om je kind te vernoemen. Sterker nog er waren zelfs speciale volgorden. eerst werden de vier grootouders van de kinderen vernoemd, dan de ooms en tantes. De namen zijn op maar er komen nog meer kinderen en nu? Dan vernoemden ouders zichzelf of werkten ze het vernoemingsrijtje gewoon opnieuw af, met als gevolg dat meerdere kinderen dezelfde naam kregen.

 

 

Dat was vroeger maar is dit nog zo? Er zijn mensen die dit nog steeds doen. Leuk en heel speciaal natuurlijk, maar stel je wil nog steeds vernoemen maar toch ook een soort eigen naam bedenken. Hier een paar tips over hoe je kan vernoemen maar toch ook een eigen naam wil.

  • Het makkelijkste is natuurlijk een letter erbij, of juist één of meerdere letters eraf. denk aan Elisabeth – Elisa, Bernardus – Ben, Helena – Elene.
  • Is het je broer die je wil vernoemen kijk eens naar broer maar dan in andere talen bijvoorbeeld, Broer – Hermano (Spaans).
  • Je kan ook de middelste naam of zelfs de achternaam gebruiken.
  • Heet diegene die je wil vernoemen bijvoorbeeld Jan-Lieuwe kun je de eerste letters gebruiken zoals Jay-Lynn.

Ons zoontje Mart hebben we ook vernoemd. Niet één maar zelfs twee keer. Onze zoon heet voluit Mart Fedde. De eerste naam Mart komt bij mijn opa vandaan. Dat is dus Mart zijn overgroot vader die heet Marten. Voordat we aan kinderen begonnen was al heel snel duidelijk dat we mijn opa zouden vernoemen. Mijn opa is iemand die altijd voor je klaarstaat, en heeft voor mij altijd de rol van vader op zich genomen. Dus voor ons was dit een inkoppertje. Sjoerd vond het wel goed zo en wou het laten bij alleen Mart. Ik wou een tweede naam gewoon omdat het kan.

 

 

Dus toen begon de strijd om Sjoerd te overtuigen. En geloof me dat is bijna een onmogelijke taak. Ik kwam met allemaal verschillende opties Mart Senn, Mart Lasse en ga zo maar door. Nergens kreeg ik de reactie waarop ik hoopte. Zoals ik al zei dit is een mission imposible. Uiteindelijk kwamen we met de naam Fedde, ik zeg we maar eigenlijk is het Sjoerd die allebij de namen heeft bedacht. Dat is iets wat me blijft achtervolgen.. jaa maar ik heb de namen bedacht! Mart Fedde, Mart Fedde, Mart Fedde hoe vaker ik de namen herhaalde hoe meer ik dacht dit klonk veel beter dan de opties waar ik mee op de proppen was gekomen. Mart Fedde dat word hem. Fedde is dus niet zomaar een verzonnen naam, deze naam komt van één van Sjoerd zijn zussen Fetsje. Ook zij is voor ons onmisbaar en enorm belangrijk. Wouden we perse onze zoon vernoemen? nee, maar het idee vinden we wel heel leuk. En zoals ik aan het begin al zei.. vernoemen doe je niet zomaar!

 

Voor meer leuke verhalen zie http://mamaswonder.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *