Hier kunt u allerlei informatie vinden die u kan helpen bij het uitzoeken van de juiste producten en/of het maken van de juiste keuzes! Uiteraard staat ons personeel in de winkel ook klaar voor u om u te voorzien van informatie.

Vanaf 1 maart 2006 geldt het volgende:

Kinderen* kleiner dan 1.35 m: Goedgekeurd kinderzitje
Kinderen* groter dan 1,35 m en volwassenen: Autogordel en zonodig ook een goedgekeurd kinderzitje (zittingverhoger)

*Onder kinderen wordt iedereen onder de 18 jaar verstaan

Een kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Dit vindt u op het keuringslabel of -sticker. Om goed te werken moet het kinderzitje op de juiste manier zijn vastgezet.

Onze collega’s staan u graag vakkundig te woord om zo een veilige aankoop te doen.

Dat we onze baby iets extra moeten aantrekken in de wintermaanden, dat weten we allemaal. Dat je baby het sneller koud heeft, dat weten we ook. Maar waarom? En hoe zorg je ervoor dat hij niet te koud wordt, maar ook niet te warm?

Eerst even wat lichamelijke (baby-) feiten op een rijtje:

 • Een kwart van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje
 • Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene
 • Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet regelen

Een kwart van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofdje
Een baby geeft zijn lichaamswarmte voornamelijk via het hoofdje af. Dit is zijn manier van temperatuur regulering. Echter, hij kan ook snel te veel temperatuur verliezen via het hoofdje. Daarom zetten we pasgeboren baby’s altijd een mutsje op. Als je met lage temperaturen naar buiten gaat is een muts een must. Dat geldt voor iedere baby, maar hoe kleiner de baby, hoe belangrijker de muts is. Kies voor een mutsje dat minstens de oren bedekt. Natuurlijk moet het gezichtje wel vrij zijn.

Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene
Hoe groter het af te koelen oppervalk, des te sneller je het koud krijgt. Omdat een baby proportioneel echt ‘anders’ gebouwd is, heeft hij gelet op de inhoud van zijn kleine lijfje een relatief veel groter huidoppervlak. Lees: een veel groter oppervlak dat koud gemaakt kan worden door de lage temperaturen. Kleed je kleine dus wam aan. Hierbij geldt altijd dat meerdere dunne laagjes beter zijn dan een of twee laagjes dikkere kleding.

Tips

 • Mutsje tot over de oren
 • Bij het betreden van een warme ruimte (bijvoorbeeld een winkel) de voetenzak openen, anders ligt hij in en te warme kinderwagen met te veel dekentjes
 • Bij droogte in huis door het gebruik van de cv kun je voor waterverdamping zorgen
 • Het gebruik van een goede babybodylotion helpt ook tegen huiduitdroging bij je baby door cv gebruik

Voor verdere adviezen of juiste babykleding verwelkomen wij je graag bij Babyhuis Wierdsma in Sneek.

Niets is bijzonderder en kostbaarder dan ons kindje.

Wij willen het zoveel mogelijk beschermen in deze snelle, moderne wereld en het grootbrengen op een zo gezond en natuurlijk mogelijke manier. We willen het beste voor ons kind nu en in de toekomst! Dit alles zonder concessies te hoeven doen aan ons gemak en onze moderne lifestyle.

Bamboe is tegenwoordig verwerkt in hippe en trendy babyproducten, waarbij maximale bescherming en comfort centraal staan.

Kun je wel lekker slapen onder bamboe? Iedereen die bamboe textiel voor het eerst voelt, verbaast zich over de zachtheid van het materiaal. De ademende structuur van de stof biedt een verkoelend effect in de zomer en ik de winter voelt de bamboestof juist warmer aan dan katoen. Ook heeft bamboe beddengoed sterk absorberende eigenschappen die helpen vocht van het lichaam weg te voeren. Bovendien zijn de producten antibacterieel, antiallergisch, UV-beschermend, statische elektriciteit verminderend en niet geheel onbelangrijk biologisch afbreekbaar & milieu vriendelijk.

Diversen leveranciers zijn al om en hebben allerlei producten op de markt gebracht, denk daarbij aan de Swaddle doeken van Aden & Anais, of de dekens/lakens van Bamboom!

Stap gerust eens binnen bij Babyhuis Wierdsma en laat je adviseren over de beste producten voor uw kindje!

Waarom wil je een draagdoek? Natuurlijk is de draagdoek van oudsher een natuurlijke en handige manier om je kind bij je te dragen, met alleen een simpele stevige doek als hulpmiddel. Het gebruik van een draagdoek was een tijd lang minder populair, de luxere vervoermiddelen als kinderwagens of buggy’s domineerden het straatbeeld. Maar de draagdoek is weer helemaal terug. In allerlei eigentijdse en gebruiksvriendelijke uitvoeringen.
Net als het “ouderwetse” inbakeren en de inbakerdoek in ere worden hersteld, ziet men tegenwoordig ook weer steeds vaker de vele voordelen van het dragen van je kind in een draagdoek in. Meer en meer ouders besluiten, naast de aanschaf van een autostoeltje en een kinderwagen, ook één of meerdere draagdoeken te willen hebben. Elke situatie vraagt om zijn eigen toepassing. Gebruik je een autostoeltje om het kind veilig te vervoeren in de auto (of op de fiets), een draagdoek heeft vele voordelen als vervoermiddel als je lopend ergens heengaat of gewoon je baby thuis dicht tegen je aan houden wilt. Hieronder zie je een aantal voordelen van een draagdoek voor ouder én kind.

De voordelen van een draagdoek voor ouders én kind

 • Dicht bij de huid

Na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met de moeder, vormt de geboorte een grote overgang en hebben baby’s behoefte aan veel en intiem contact met de ouder. Baby’s die dicht op de buik gedragen worden, genieten zichtbaar van het koesterende lijf-op-lijf contact dat een eerste en diepe behoefte van de baby vervult.

 • Veilig en geborgen

In een draagdoek voelt een baby zich veilig en geborgen, hij voelt de lichaamswarmte, hoort de stem en de hartslag van zijn moeder. Hij herkent haar geur en bevindt zich in voortdurend oogcontact met haar. Een ideale positie om de wereld te ontdekken. De massa prikkels die hij op korte tijd te verwerken krijgt boezemen hem, zo vlak bij zijn moeder, geen angst in. Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, is het nu wel duidelijk dat het veel dragen van je baby niet leidt tot verwennerij en afhankelijkheid maar dat wel het tegendeel wordt bereikt.

 • Baby’s huilen minder

Onderzoek toont aan dat baby’s die dagelijks gedragen worden opvallend minder huilen. In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen, maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder. De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen, wat zijn psychosociale ontwikkeling ten goede komt. Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn drager.

 • Praktisch

Het praktische voordeel van de draagdoek voor de ouders is natuurlijk het vrij hebben van de handen terwijl je toch je baby dichtbij je hebt. Ideaal voor gebruik buitenshuis, maar ook binnenshuis. Zo kun je toch bijvoorbeeld een fles klaarmaken of de telefoon oppakken zonder dat je daarvoor je baby neer hoeft te leggen.

Bij een ideale draagdoek lopen de brede banden over het hele schoudervlak en verdelen zo het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. Nek en rug worden hierbij niet of nauwelijks belast.

 • Ook voor vaders!!!

Natuurlijk is de draagdoek zowel voor mannen als vrouwen geschikt. In de loop van de eerste maanden is het voor de jonge vader vaak niet gemakkelijk om een even hechte band met zijn baby op te bouwen als de moeder. Met een draagdoek kan hij al heel vroeg dingen ondernemen met het kindje veilig op zijn buik.

Veiligheid

Sommige dingen liggen voor de hand, maar er zijn wat dingen om aan te denken bij het gebruik van draagdoeken.

 • Gebruik de draagdoek niet op de fiets of in de auto, hiervoor zijn speciale stevige zitjes gemaakt waarin de baby minder kans op letsel heeft als er een ongeluk gebeurt. Gebruik de doek ook niet tijdens het sporten of koken bijvoorbeeld.
 • Voorkom oververhitting, de draagdoek is al een extra laagje stof om je kind heen en het kind krijgt natuurlijk ook de warmte van het lichaam van de drager. Kleed het kind daarom niet te dik aan, en gebruik de draagdoek niet ondereen dichte jas.
 • Let altijd op dat je kindje vrij kan ademen
 • Pas op met voorover buigen / leunen
 • Check het materiaal van de doek en de sluiting op slijtage
 • Let op het maximaal toegestane draaggewicht. Is je kind te zwaar, gebruik de doek dan niet meer.

Verschillende leeftijden, verschillende houdingen

In principe kun je je kind vervoeren in een draagdoek vanaf de geboorte tot hij een paar jaar oud is. Een beetje afhankelijk van het type draagdoek dat je hebt. Je kind kan op verschillende manieren in de doek liggen of rechtop zitten. Je past dus de houding van het kind aan aan zijn leeftijd en zijn behoeften op dat moment.

Je draagt je baby goed als je hem een kusje op het voorhoofd kan geven. En dat de beentjes in de bewuste M houding zitten (voor extra toelichting en demo kom gerust even naar de winkel!)

Wat oudere kindjes, vanaf een maand of drie, kun je in de zit-stand op je heup dragen. Omdat de stof van de doek het ruggetje en hoofdje ondersteunt hoeft je kind hiervoor nog niet zelfstandig te kunnen zitten. Een andere optie is het dragen van het kind op jouw rug.

Voor grotere dreumessen en peuters die al goed zelf kunnen lopen is een draagdoek ook nog heel praktisch. Hoe vaak komt het niet voor dat ze “zelluf” willen lopen, maar toch na een tijdje weer gedragen willen worden? Met een draagdoek die je misschien opgevouwen in je tas hebt meegenomen wordt het tillen van zo’n kindje dan een stuk makkelijker.

Verschillende doeken

Er zijn verschillende doeken te verkrijgen, in verschillende maten, kleuren, materialen, gebruiksgemak en prijsklasses. Het kan in het begin wel eens lastig zijn om de draagdoek op de juiste manier om te doen en je kind er goed in te krijgen. Oefening baart kunst, na een paar keer gaat het vanzelf. Aan de andere kant zijn er veel verschillende draagdoeken op de markt, waarbij het ene type gebruiksvriendelijker is dan het andere.

Heb je interesse en wil je er eentje zelf uitproberen? Kom dan langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek! Wij adviseren je graag en helpen je met de keuze voor de juiste draagdoek!

Voor sommige is het inbakeren een middel wat pas op een laat moment wordt ingezet, eigenlijk als ouders en hun baby al een geruime tijd geen juiste nachtrust hebben gehad.

Inbakeren is een oeroude traditie die tot het einde van de achttiende eeuw in Nederland werd toegepast. Baby’s geboren na een moeizame of snelle bevalling en baby’s met krampjes en onrustige bewegingen hebben vaak moeite om rustig te slapen. Deze baby’s gaan steeds meer huilen van moeheid en worden moe van het huilen.

Het huilen en oververmoeidheid kunnen dan weer leiden tot onzekerheid, bijvoorbeeld over de (borst)voeding of de gezondheid van je baby. Veel baby’s ervaren, eenmaal gewikkeld in doeken, een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ze gaan meer slapen en minder huilen. Zie het inbakeren niet als de óplossing, maar als een hulpmiddel op weg náár de oplossing.

Er bestaan diversen inbaker methoden tegenwoordig. Die van heel traditioneel tot aan een eenvoudig “slaapzakje” dat door iedereen aangegaan kan worden. Er is voor een ieder een passende oplossing. Wat voor de ene werkt hoeft niet altijd voor de andere de beste oplossing te zijn.

Wij hebben bij ons in de winkel diversen proefmodellen zodat wij jullie goed kunnen laten zien wat inbakeren nu precies inhoud. Ook hebben wij hier eigen ervaring die we graag met jullie delen.

De meest voorkomende merken zijn PuckaBaby, Pacco en SwaddleMe.

Ons advies is wacht niet te lang met het maken van een keuze want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Wij verwelkomen jullie graag in onze winkel voor het juist passende advies!

Niets gezonder voor jou en je kindje dan een wandeling in de buitenlucht. Maar tja dan kom je voor de keuze welke kinderwagen kies je? Een kinderwagen kent vele kenmerken. Ingeklapt moet deze zo min mogelijk ruimte innemen en gemakkelijk op te bergen zijn in de kofferbak van de auto of in een hal bij je thuis. Maar uitgeklapt en in gebruik wil je dat de kinderwagen zoveel mogelijk comfort biedt voor jou en je kindje. Je zult begrijpen dat dit technisch gezien een hele klus is! Nederland is gelukkig erg sterk vertegenwoordigd met diversen merken dus er is keuze voldoende.

Inventariseren

Voordat je een keuze maakt is het handig om uit te zoeken wat de wensen zijn van jullie en welke eigenschappen de kinderwagens hebben die jullie hebben uitgekozen. Laat je niet direct misleiden door uiterlijke kenmerken of een koopje allen; die kleine lichte kinderwagen kan bijvoorbeeld tegenvallen als je veel buiten gaat lopen.

Driewieler of vierwieler

Vierwielers zijn over het algemeen wel steviger en comfortabeler. Bovendien zijn ze lekker stabiel en door de zwenkwielen toch goed wendbaar. Voor comfortabele ritjes in het bos- of duingebied is het belangrijk dat de kinderwagens een goede vering met luchtbanden heeft. Hier biedt de driewieler uitkomst. Ondanks de sportieve look zijn deze kinderwagens zeker comfortabel, maar ze zijn meestal wel wat zwaarder en groter dan vierwielers. De hobbelige wegen zet je het neuswiel vast en in het stadse verkeer en bij smalle winkelpaden mag het zwenkwiel los voor handig manoeuvreren.

Combiwagen

De combiwagen is een kinderwagen, wandelwagen of wandelbuggy ineen. Deze bestaat meestal uit een onderstel met afneembare reiswieg e wandelwageninzet voor als je kindje kan zitten. Ook zijn er modellen waarbij de reiswieg omgebouwd kan worden tot zitje. Met behulp van adapters kan een autostoeltje op het onderstel worden geklikt. Dit is een prima oplossing voor korte ritjes, maar niet geschikt voor langdurig gebruik!

Testen

Van je kinderwagen hoop je jarenlang plezier te hebben en daarom mag je bij aankoop best wat extra tijd besteden. Laat je daarom altijd goed voorlichten bij een babyspeciaalzaak. Zij hebben daar de kennis om je juist te adviseren.

Check altijd of je kinderwagen voldoet aan de Europese norm NEN-EN 1888

Nog wat Babyhuis Wierdsma aankooptips:

 • Vraag in onze winkel om een demonstratie
 • Kan je de wagen makkelijk inklappen, tillen en past ie in de auto?
 • Zit er een vijfpuntsgordel in? En verstelbaar?
 • Is de rugleuning in meerdere standen te zetten?
 • Bekleding afneembaar/wasbaar?
 • Is er een boodschappenmand aanwezig?
 • Vraag altijd naar de garantieperiode en bewijs van aankoop
 • Vraag naar bijpassende accessoires kan goed van pas komen!
 • Bespreek het moment van ophalen/brengen zo ben je altijd op tijd voorbereid!

We hopen jullie hierbij een beetje op weg te hebben geholpen en zien jullie graag een keertje in de winkel voor advies!

Team Babyhuis Wierdsma

Babyhuis Wierdsma biedt een uitgebreide collectie babykleding.

Als u babykleding cadeau wilt geven voor de geboorte van een kindje, is het nog wel eens onduidelijk welke maat te kiezen, tenslotte is (nog) niet iedereen daar in thuis.

Hieronder vindt u een tabel die u kan helpen bij het maken van een keuze voor de juiste maat. Naast de leeftijd van het kindje, is ook de bouw van het kindje belangrijk. Op een geboortekaartje staat meestal de lengte en het geboortegewicht van het kindje vermeld. Houdt u de lengte aan voor de maat en kies dan 1 maatje groter als geboortegewicht van het kindje boven de 3500 gram bedraagt.

Leeftijd Lengte Maat
0 tot 1 maanden tot 50 cm 50
1 tot 2 maanden 51-56 cm 56
2 tot 4 maanden 57-62 cm 62
4 tot 6 maanden 63-68 cm 68
6 tot 9 maanden 69-74 cm 74
9 tot 12 maanden 75-80 cm 80
12 tot 18 maanden 81-86 cm 86

Ouders vinden het vaak extra leuk om tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kleding cadeau te krijgen die de baby direct aan kan trekken. In deze kleine maatjes wordt het “ouderwetse” roze of blauw vaak nog erg op prijs gesteld.

Uiteraard staat ons personeel u ook heel graag persoonlijk te woord om u zo een passend advies te geven.

Ook bij schoenen moet u rekening houden met smal en breed vallende merken.

Hoe bepaald u uw Schoenmaat?
De beste methode? Zet uw voeten (bloot) op een (ons) stuk papier en teken de omtrek af. Nu neemt u de afbeelding van de grootste voet en meet hier de afstand van het puntje van de grote teen (A) tot de hiel (B). Dat is uw voetlengte. In de maattabel vindt u vervolgens welke schoenmaat daarbij hoort. De maat in de tabel is de eind maat incl evt vrije ruimte of groeiruimte

Let op: Merken en modellen vallen verschillend uit, afhankelijk van het soort van onderwerk. Indien u twijfelt over de juiste maat vermeldt dan bij het afrekenen uw voetlengte in mm bij uw order. We zullen de door u bestelde schoenen van binnen na meten zodat u de juiste maat ontvangt.

Schoenmaten
Bij kinderschoenen van verschillende merken kunnen dezelfde maten behoorlijk afwijken. Daarom meten medewerkers van Babyhuis Wierdsma de voeten en de binnenlengte van de schoenen in millimeters. Zodat de juiste kinderschoenen met de juiste groeiruimte gevonden worden.

Groeiruimte
Voeten hebben niet alleen groeiruimte nodig, maar ook ruimte om door te veren tijdens het lopen. Voor groeiruimte hanteert Babyhuis Wierdsma de volgende getallen: 5 mm als ondergrens en 10 mm als bovengrens. Het verschil tussen één schoenmaat is ongeveer 6,5 mm. Dit betekent dat schoenen met 13 mm groeiruimte al twee maten te groot zijn.

Hoe snel groeien kindervoeten?
Kindervoeten groeien ongeveer 15 jaar lang gemiddeld anderhalve schoenmaat per jaar. In de periode van 0 tot 1 jaar groeien de voeten het hardst. De eerste schoentjes zijn vaak maat 20 of 21. In de periode van 1 tot 4 jaar groeien voetjes ongeveer acht a negen schoenmaten. Dit is van maat 20 of 21 naar 28/29. In de periode van 4 tot 6 jaar groeien voeten ongeveer twee a drie schoenmaten. Dit is van maat 28/29 naar 30/31.
Daarna groeien voeten langzamer. Ongeveer één maat per 1,5 a  2 jaar.

Verhalen dat kinderen elk jaar 2 a 3 maten groeien, zijn dus fabeltjes. Als kindervoeten zo hard groeien, draagt elk kind van tien jaar schoenen van maat 40 of groter.

Gefeliciteerd met de aankoop van uw babymeubel!

U zult meer plezier beleven aan uw babymeubel indien u onderstaande aandachtspunten in acht neemt.

 • Zorg dat uw meubel waterpas staat i.v.m. goed sluiten van laden en deuren.

Schoonhouden van het meubel:

 • Meubel met een licht vochtige doek (zonder reinigingsmiddel) afnemen en goed nadrogen.
 • Voor het verwijderen van lichte aanslag adviseren wij u het meubel te reinigen met een glasreiniger zonder ammonia. Glasreiniger op een lauw warme vochtige doek aanbrengen, niet rechtstreeks op het meubel spuiten (dit i.v.m. het gevaar van intrekken waardoor vlekken kunnen ontstaan).
 • Reinig het meubel nooit met een schuurmiddel of ander agressief produkt.
 • Controleer het meubel na gebruik op achtergebleven vocht (ook onder het aankleedkussen) en zonodig afdrogen. Controleer hierbij ook voor en zijkanten.
  Zwellingen of aantasting veroorzaakt door vocht valt niet onder garantie!
 • Lichte krassen op hoofd en voeteneind ledikant veroorzaakt bij instoppen beddengoed door bijvoorbeeld trouwring is eenvoudig te verwijderen door vochtige doek met een klein beetje vloeibaar schuurmiddel (licht polijsten met draaiende beweging)

Hoe maak ik een wiegje op?

In volgorde van onder naar boven!

Pasgeboren baby: Aanbevolen hoeveelheden:
1 Matras 1
2 Molton onderlegger 3
3 Wiegzeiltje (instoppen alleen onder de billen/dubbelgevouwen) 2
4 Hydrofiel luier (alleen bij spugen) 6
5 Hoeslaken 3
6 BABY
7 Lakentje 3
8 Deken wol of fleece 1
9 Kruik (met hydrofiel luier als rolletje tussen de baby en de kruik plaatsen) 2
10 Katoenen deken 1

Let op!
Geen losse artikelen in het wiegje.

Print lijst:  Instructie wiegje opmaken 2008!

Hoe maak ik een ledikantje op?

In volgorde van onder naar boven!

Pasgeboren baby: Aanbevolen hoeveelheden:
1 Matrasbeschermer 1
2 Matras 1
3 Molton hoeslaken 3
4 Ledikantzeiltje (overdwars/dubbelgevouwen ingestopt) 2
5 Hydrofiel handdoek (alleen bij spugen) 4
6 Hoeslaken 3
7 BABY
8 Lakentje 3
9 Deken wol of fleece (wiegformaat i.v.m. kort opmaken van het bedje/overdwars) 1
10 Kruik (met hydrofiel luier als rolletje tussen de baby en de kruik plaatsen) 2
11 Katoenen deken 1

Let op!
Geen losse artikelen in het ledikant

Print lijst: Instructie ledikant opmaken 2008

Babyhuis Wierdsma denkt ook aan u als ouders. Het is tenslotte een feit dat zodra u zwanger bent van een tweeling, wat meer spullen moet aanschaffen dan normaal.

Wij proberen u als ouders hierin zo positief mogelijk tegemoet te komen door tweelingkorting te verstrekken.

Dit betekent dat je op het tweede aan te schaffen product 10% korting ontvangt!

* Voorbeeld
Je koopt twee dezelfde Maxi-Cosi’s  € 189,- per stuk, de tweede stoel kost dan € 170,10

conclusie: Bij aankoop van van twee dezelfde producten ontvang je op het tweede product 10% tweelingkorting.

* Voorwaarden
– De tweelingkorting wordt niet dubbel gerekend, de maximale korting welke verstrekt wordt op het twééde (bij)artikel is 10%.
– De korting is niet geldig i.c.m. andere lopende acties/afprijzingen
– Voor alle acties geldt: fouten en wijzigingen voorbehouden

Wat heb je nodig? Dat is een van de vragen die je hebt gedurende de negen maanden dat je zwanger bent.

Samen met de kraamzorg hebben wij voor je een lijst samengesteld met de benodigdheden.

Deze lijst kan je dan meenemen tijdens het winkelen en zo ben je er zeker van de minimale dingen in huis te hebben. In de winkel adviseren wij je graag bij de juiste keuze en kleurcombinaties.

Jouw baby ligt heerlijk veilig in zijn warme bed. Jij hebt immers gezorgd voor een goed matras en je gebruikt het juiste beddengoed. Zo heeft je kindje het niet te warm, niet te koud en kan het ongestoord naar dromenland vertrekken.

Wanneer een kind het te warm krijgt in bed of met zijn hoofdje onder de dekens terecht komt kunnen er allerlei nare dingen gebeuren. Zo kan het kindje last krijgen van rebreathing, iets dat verstikking tot gevolg kan hebben. We spreken van rebreathing wanneer het gezicht van een kind tegen volumineus materiaal aan komen te liggen (onder de deken bijvoorbeeld) of op zijn buik tegen een niet goed ventilerend matras. Wanneer de ouders er niet op tijd bij zijn, kan zo’n kindje stikken. Het beddengoed en matrasje dat je voor je kindje kiest is dus belangrijker dan het lijkt. Ook de juiste slaapkleding is overigens belangrijk.

Het matras
Een pasgeboren baby ligt veel in bed. Het is dus zeer belangrijk dat het matras die je gebruikt veilig en van goede kwaliteit is. De bekendste matrassen zijn gemaakt van koudschuim. In principe zijn al deze materialen prima van kwaliteit. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen, kan het verstandig zijn om geen tweedehands/ouder matrasje te gebruiken. Deze zijn namelijk vaak gevuld met kapok of zeegras, waar veel kinderen overgevoelig voor zijn. Ook koop je in dat geval liever geen matras met een schapenwollen afdeklaag. En kies gewoon voor een nieuw matrasje om zeker te zijn.

Waar let je op?

 • Een matras is minimaal 8 cm dik zijn.
 • Het matras is voldoende stevig. Gebruik geen matras met korrels. Het hoofdje zakt hierin weg waardoor de kans op verstikking bestaat als je kind op zijn buik rolt.
 • Het matras past goed in de wieg of ledikant. De ruimte tussen de matras en de binnenmaat van de wieg of ledikant is niet groter dan 2 cm. Als deze ruimte groter is bestaat de kans dat je kind tussen het matras en de zijwand beknelt raakt.
 • Gebruik alleen een tweedehands matras als deze er schoon uitziet, zonder schimmelvlekken.
 • Gebruik geen matras met plastic hoes. Plastic is warm voor je kind en ventileert niet. Dit vergroot de kans op verstikking.

Het is ook mogelijk om een nieuw matrasje op maat te laten maken zodat je de mooie familiewieg kunt gaan gebruiken.

Verder zijn er steeds weer nieuwe verbeterde ontwikkelingen laat je daarom goed adviseren als je in verwachting bent van jullie kindje. Je wil toch alleen maar het beste voor je kindje!

Voor het beste advies kom even langs in onze winkel en wij adviseren je graag!

Hoera jullie zijn zwanger! Een hele mooie tijd breekt aan maar ook een tijd met veel vraagtekens. Zoals wat moeten we allemaal hebben voor onze baby! Wij geven jullie graag wat adviezen mee. Dit zijn adviezen naar aanleiding van meer dan 50 jaar winkelervaring echter wij zien de laatste tijd veel uitzonderingen plaatsvinden. Mensen die soms echt voor de 20 wkn echo producten willen hebben of juist die in de laatste maand nog met spoed dingen meenemen direct uit de winkel.

Voor de bevalling:

 • Vanaf +/- 20wkn aanschaf kinderkamer, box, kinderwagen en baby autostoel. De gemiddelde besteltijd van nieuwe wagens en kamers is nu zo’n 4-6 wkn.
 • Na 3 maanden is het vaak wenselijk om positielingerie en positiekleding aan te schaffen.
 • 6/7 maanden van te voren oriënteert met zich vaak op de aankleding van de babykamer
 • 6/7 maanden van te voren aanschaf van badje en bijhorende artikelen
 • 1 maand van te voren een goed zittend wipstoeltje
 • 1 maand van tevoren aanschaf van flessen, speentjes, voedingskussen en andere accessoires
 • 1 maand van te voren aanschaf van babykleding voor de eerste maatjes 50-56
 • Laatste 3 weken een voedings bh (soms zelfs nog in de kraamtijd omdat dan de borsten/omvang de juiste maten hebben)

Na de bevalling:

 • De borstkolf en babyfoon omdat dit sterk afhangt van de behoefte van de ouders en of het geven van borstvoeding een succes is ja of nee
 • Na een ½ jaar aanschaf van een campingbedje, fietszitje, buggy, loopstoel en vast voorbereidingen treffen voor het aanschaffen van een vervolg autostoel.
 • Na het eerste jaar komen de leuke cadeau artikelen als loopfietsen, poppenkinderwagen, duwkarren

Uiteraard zijn er nog vele andere producten, dus stap eens gezellig binnen bij Babyhuis Wierdsma en laat je goed adviseren en verrassen door ons grote aanbod!

Drie op de vier kinderen zit niet veilig in de auto. Ouders stappen te snel over naar een groter autostoeltje of maken het stoeltje niet goed vast. Sinds 2013 is er een nieuw type autostoel op de markt, dat het ouders gemakkelijker maakt kinderen veiliger te vervoeren. De richtlijnen voor deze stoelen zijn in 2012 vastgelegd in een nieuwe Europese norm; i-Size. Nieuwe auto’s hebben altijd 1 of meer speciale ‘i-Size ready’ zitplaatsen. De i-Size autostoelen passen ook op sommige ISOFIX aansluitingen.

i-Size stoelen zijn nog veiliger omdat kinderen langer achterwaarts worden vervoerd; dit is verplicht tot de leeftijd van 15 maanden. Bij een botsing wordt een kind in het stoeltje gedrukt en zo wordt de klap opgevangen. Dit is extra belangrijk bij de allerjongsten omdat hun nek nog niet stevig genoeg is. De stoeltjes worden ook standaard getest op zijwaartse botsingen, dat is bij huidige stoeltjes niet het geval.

De nieuwe autostoelen worden in de auto bevestigd met vaste aansluitpunten (2 in de bank en 1 op de grond). Nieuwe auto’s worden vanaf eind 2013 uitgerust met minimaal 1 zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats. Voordeel: het vastmaken in de auto is gemakkelijk en kan niet fout gaan. De i-Size stoelen passen ook op sommige ISOFIX aansluitingen. Check bij uw autodealer of de betere babyspeciaalzaken of dit ook in jouw auto het geval is.

Tot slot: bij de nieuwe stoelen is de keuze voor het juiste stoeltje gemakkelijker. De stoelen zijn ingedeeld op lengte van het kind. We zien dat ouders nu vaak te snel overstappen naar een nieuw (groter) autostoeltje omdat ze hun kind groot genoeg vinden. De nieuwe indeling voorkomt dit.
Het is overigens niet zo dat alle ouders verplicht moeten overstappen op een i-Size stoel, de huidige stoelen blijven toegestaan. Twijfel je over jullie huidige autostoeltje? Kom dan vrijblijvend even langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek en laat je adviseren en informeren over hoe je je kindje veilig kan vervoeren!