Peuter sprongetjes

Iedereen met kinderen kent ze wel, sprongetjes. Een plotselinge verandering in de mentale ontwikkeling van kindje. Die meestal gepaard gaan met hangerig, huilerig en humeurig. Een gezellig feestje. Je kindje is lastiger en moeilijker dan dat je gewend bent. Bij de één is een bepaalde sprong heviger dan een ander, dit komt doordat ze gepaard gaan met hersenveranderingen waarbij zich een nieuwe waarnemingsvermogen ontwikkeld. Bijna elke sprong heeft twee perioden: de lastige periode waarbij je kindje dus huileriger en hangeriger is dan dat je gewend bent. De vooruitgang kan stilstaan of zelfs even achter uitgaan. En er is de periode van nieuwe dingen ontdekken of oude dingen anders doen. Je kindje zal nieuwe interesses hebben en is zelfstandiger.

Lauren zit ook regelmatig in een sprong. Als baby merkte ik hier nooit zoveel van, ze was vaak wel hetzelfde en totaal niet hangerig, huilerig of humeurig. Maar sinds ze 1,5 jaar oud is wel en sinds deze week is het dubbel feest. Ze had begin januari net als ieder ander last van de virussen en een griepje, of het eindeloze feestje mede doordat de maand december extra druk was georganiseerd is, geen idee maar ze zit nu dus in een dikke vette sprong. Ze is me met alles aan het uit testen en gaat telkens de strijd aan. Want ja wat is nou nee, Lauren denkt hier vaak ietsje anders over. Bij het woord “nee”, “hoeft niet” of “doen we niet” gaat ze vaak gestrekt op de vloer met de nodige tranen. Ze heeft de nodige driftbuien waarbij ze ook wel eens slaat, schopt of gilt. Deze driftbuien komen soms uit het niets of door frustratie, honger, verveling of omdat ze moe is. Ik merk dat deze sprong langer dan normaal duurt en ook heftiger is. We zijn dit helemaal niet van haar gewend, maar het hoort erbij en ze laat ook hele leuke dingen zien.

Ze begrijpt steeds meer dingen en wil overal mee helpen in het huishouden. Als ze de vaatwasser open hoort gaan staat ze er met de neus bovenop om er alvast dingen uit te pakken. Als we gaan “opruimen” loopt ze naar de bijkeuken en wijst ze naar de stofzuigen want bij opruimen hoort stofzuigen. Ze probeert steeds meer woorden te zeggen en heeft hele verhalen met woorden die nog steeds niet bestaan. Als ze in de kinderwagen zwaait ze naar onbekenden en begroet ze deze ook. Ze is graag onder de mensen en vind het heerlijk om af en toe even te knuffelen of heerlijk op schoot te zitten als ze moe is. Dit wilde ze voorheen nooit. Ze is nog steeds verliefd Noud en als ze hem ziet moet hij ook eerst even een kusje en aai over zijn hoofd hebben.

Ik vind dit één van de lastigste sprongen tot nu toe. In een korte tijd veranderd ze enorm en word je met bijna alles uitgetest, dit ben ik totaal niet gewend. En je moet dus elke keer maar volhouden en dingen herhalen. Dit kost best veel energie, het is soms ook best frustrerend en ja soms is toegeven dan voor een keer makkelijker. Maar oh wat is het elke dag genieten met ons vrolijke boefje dat 20x op een dag “mama” roept.

Zitten jullie peuterpubertjes ook in deze sprong?

 

Liefs,

Welmoed.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *