Lieve Allemaal

Ohjé nu ga je het hele huis moeten aanpassen, dit kan zo echt niet met kinderen in huis. Hoe kijk ik hier tegenaan en wat hebben wij verandert in huis, sinds Mart er is. Ik schrijf je even bij, lees je mee?

Laat ik beginnen met het dat ik ons interieur enorm serieus neem, en het ook super leuk vind om hiermee bezig te zijn. Er zijn vast hoekjes die Pinterest perfect kunnen zijn maar dat is niet iets waar ik naartoe wil. Ik wil een huis wat van ons is, wat ons uitstraalt. En waar wij in kunnen wonen.

Woonkamer

Hier hebben we bijna niets hoeven veranderen. Natuurlijk stond er eerst een box en nu een gigantische speelhoek! Maar op mijn interieur heb ik verder niets ingeleverd. Alles staat er zoals ik dat mooi vind en niet omdat het beter is zodat Mart het niet kapot maakt of vies maakt. Vanaf het begin hebben we Mart duidelijk gemaakt dat hij er gewoon niet aan mag komen. En dat doet hij dan ook trouw. Wordt het vies of gaat het wel kapot? Jammer, had mij of Sjoerd ook kunnen overkomen. Wij staan daar gewoon heel makkelijk in. Wij hebben van die kleine tafeltjes en toen Mart begon met lopen vond ik dat wat onhandig dus toen hebben we onze grote tafel van zolder gehaald zodat Mart veilig kon leren lopen langs de tafel en verder hebben we een paar stopcontacten afgeplakt.

Keuken

In de keuken hebben wij niets verandert. Sommige dingen zijn niet van Mart en dat weet hij gelukkig ook. Als mensen er wel maatregelen op treffen snap ik dit heel goed hoor. Maar bij ons zit de keuken aan de kamer vast en zo kunnen wij hem altijd zien.

Gang

Ik de gang hebben wij ook niets verandert. Beneden hebben wij nog geen passend traphekje gevonden. Maar ook hier geld dat Mart weet dat hij daar niet alleen op mag. Hij mag zelf de trap op maar dan met 1 van ons erbij.

Overloop

Hier hebben wij wel een traphekje, hij paste hier wel dus dat was een fijn idee. Als hij straks ook in een peuterbedje komt en zelf uit bed kan. Ik vind het dan wel een fijn gevoel dat Mart niet alleen de trap af kan.

Hoe hebben jullie dat gedaan met het veranderen van je huis omdat er een kindje op komst was? Vond je dit leuk en wil je me volgen? Dan kan! Via Instagram en Facebook.

Lieve Allemaal,

We kennen het wel al die goed bedoelde adviezen over hoe je je kindje moet opvoeden. Wat je wel of juist niet moet doen. Of laat ik het beter verwoorden, wat goed of fout is. Ik “schrijf”  jullie bij over mijn ervaringen en hoe wij dit aanpakken.

Laat ik beginnen dat niks fout is als jij doet wat het beste voor je kindje is. Er is 1 gigantisch ding waar mensen discussies over kunnen voeren of zelf ruzie over kunnen maken. En dat is haal je je kindje uit bed als hij of zij aan het huilen is? Ondanks het feit dat ik geen professional ben, ok ik ben dan misschien afgestudeerd als pedagogisch medewerker, weet ik soms even niet wat ik moet doen.

Ik heb er al eens vaker over geschreven maar Mart is een goede slaper. Geen gigantische uitslaper wel te verstaan, maar hij slaapt het klokje netjes rond, van 7 tot 7. Maar ook ons kind wordt wel eens wakker. De ene keer is dit in volledige paniek en de andere keer wat rustiger. De vraag is dan wat moet je dan doen? Moet ik hem uit bed halen, of laat je hem even huilen. Volgens de miljoenen tips die ik heb gekregen tijdens mijn zwangerschap zei het grootste gedeelte dat je je kindje in bed moet laten en laat maar even huilen.

 

Doen wij dit ook? Volgen we het advies op van de kenners? Ik heb een heel simpel antwoord NEE! Stel Mart schrikt wakker en is in volledige paniek. Wij horen dit direct aan Mart, als ouder zijnde hoor je aan het huiltje, of noem het rustig aan de huil, van je kindje of je direct in actie moet komen of niet. Wij gaan dan naar Mart en ja we halen hem uit zijn bedje en knuffelen even tot Mart gekalmeerd is en dan slaapt hij gewoon weer rustig verder.

 

Een paar dagen terug werd Mart ook in paniek wakker, maar wou absoluut niet terug in bedje. Wij hebben hem in de slaapzak mee naar beneden genomen en heeft hij lekker een half uurtje bij ons op de bank gezeten. Niet spelen maar gewoon lekker zitten. Daarna hebben we hem weer in bedje gelegd en viel hij gelijk inslaap. Wij weten dat dit kan met Mart, als dit nou elke week gebeurde was het een ander verhaal. Maar ik kan de keren dat dit is voorgekomen op 1 hand tellen.

 

Maar als Mart wakker wordt en begint wat te brabbelen weten we, die valt zo wel weer inslaap. Elke ouder weet wat zijn of haar kindje nodig heeft. Het ene kindje test je uit en kun je beter wel laten liggen. En het andere kindje heeft behoefte aan de bevestiging dat je er nog bent. Alles is goed, zolang je in het belang van je kindje handelt.

 

Zijn jullie team “wel troosten” of team “laten huilen”? Laat het me gerust hieronder even weten!

Vond je dit een leuke blog en wil je me volgen? Dit kan op Instagram en Facebook.

 

Lieve Allemaal,

Na je zwangerschap zul je sommige dingen anders gaan bekijken dan wat je daarvoor deed. Ik deel 5 dingen die ik van te voren niet wist!

 

 1. Boodschappen doen is me time

Voordat ik zwanger was had ik meestal zo geen zin om boodschappen te doen. Dat gesleep met die zware tassen. Nu ik mama ben kan ik zo uitkijken naar het doen van de boodschappen. Lekker op mijn dooie gemakje alleen door de winkel cruisen.

 

 1. Het gebruiken van weken en maanden

In het begin telde ik in weken, Mart is 6 weken nu. Zeg nou zelf dat klinkt toch liever als 1,5 maand? Toen Mart een half jaar was begon ik met maanden, en nu doe ik dat nog steeds. Niet dat hij 19 maanden is maar een jaar en 7 maanden. Ik wil niemand voor de borst stoten maar er zijn mensen die zeggen dat hun kinderen 24 maanden zijn.. je kind is 2!

 

 1. Gekleurd speelgoed overal

Ik had me voorgenomen alleen maar houten speelgoed met rustige kleuren. Maar dat ging in de zwangerschap eigenlijk gelijk al mis. En nu? Lijkt het soms 1 groot balorig in ons huis. En ik geniet er intens van.

 

 1. Mamadate

Voor ik zwanger was irriteerde ik me er zo aan, die mamagroepjes. Maar nu vind ik het leuk en gezellig om met andere mama’s af te spreken. Als de kinderen leuk spelen kun je zelf ook gezellig zijn.

 

 1. De angst om uiteten te gaan

Als ik dan uiteten was en er waren mensen met kinderen die dan vervolgens non stop begonnen te krijsen.. zucht. Nu ik zelf mama ben kijk ik daar heel anders tegen aan. Als je op die manier denkt kun je nooit ergens naartoe. De eerste keer vond ik ook vrij spannend, maar ging verbazingwekkend goed! Je moet gewoon een beetje lak hebben aan anderen.

 

Wat wist jij niet voordat je zwanger was? Deel het gerust hieronder dit BLOG!

Vond je dit leuk en wil je me verder volgen? Dat kan op Facebook en Instagram.

 

Lieve Allemaal,

Tijdens de bevalling heb je veel keuzes die je kunt of moet maken. In een geboorteplan geef jij samen met je partner aan wat jullie voorkeuren en wensen zijn. Hierin kun je aangeven wat je juist wel of juist absoluut niet wil. Je maakt een plan, maar het is ook handig om een plan B en misschien ook wel een plan C te hebben. Zo kunnen alle mensen die je helpen bij je bevalling je zo goed mogelijk helpen. En weet iedereen wat belangrijk is voor jullie tijdens de bevalling.

Is dat echt nodig een geboorteplan?

Je kan er natuurlijk voor kiezen om het niet te doen. Hier ben je helemaal zelf baas over. Alleen is het gewoon heel handig als je dit wel doet. Niets is zo onvoorspelbaar als een bevalling, en op deze manier kunnen alle betrokkenen rekening houden met jullie wensen.

Wat schrijf je in een geboorteplan?

Een geboorteplan is niet een heel boekwerk wat maakt. Het zijn 1 of 2 A4tjes. Je schrijft alles op waarvan jij denkt dat de andere betrokkenen het moeten weten. Dit doe je kort en bondig zodat het snel duidelijk is.

De drie fases voor het schrijven van een geboorteplan

 1. Bespreken met je partner

Ga er samen goed voor zitten en bespreek wat jullie belangrijk vinden. Kijk op internet, daar vind je heel veel voorbeelden en waar je rekening mee moet houden.

 1. Bespreek het met je verloskundige

Het is handig om te weten wat er allemaal mogelijk is en of je plan haalbaar is.

 1. Schrijf je geboorteplan

Nu je weet hoe iedereen erover denkt en wat wel en niet haalbaar is, kun je het geboorteplan schrijven. Het is belangrijk dat iedereen het in één oogopslag snapt wat de bedoeling is. Hou het dus kort en bondig.

Voorbeeld vragen voor en geboorteplan:

Omgeving en betrokkenen

– Wie mogen er bij de bevalling zijn?

– Wanneer mag er wel afgeweken worden van het geboorteplan?

– Zijn foto’s en video’s toegestaan en wie doet dit?

– In en uitloop van mensen, beperken of maakt dit niets uit?

– Waar wil je het liefst bevallen?

– Mocht je zelf vragen niet kunnen beantwoorden, wie doet dit dan?

– Wil je dat het medische personeel je op de hoogte houdt?

Tijdens de bevalling

– Wil je eventueel gebruik maken van pijn bestrijding?

– Welke pijnbestrijding wil je gebruiken?

– Bij een eventuele keizersnede, wie gaat er dan mee?

– Welke houdingen vind je prettig tijdens de bevalling?

– Wil je het zelf zien? Spiegels?

Na de bevalling

– Wil je borstvoeding geven?

– Wil je de baby gelijk bij je?

– Wie knipt de navelstreng door?

– Wat doen we met de placenta?

– Wie vangt je kindje op als je er zelf niet toe in staat bent?

– Als je baby moet worden opgenomen wat zijn dan je wensen?

Dit zijn maar voorbeelden voor wat je zou kunnen gebruiken. Je kan alles wat jij nodig vind toevoegen of weglaten. Het is tenslotte jou bevalling. Dus denk er goed over na en vergeet vooral niet te overleggen.

Vond je dit leuk en wil je me volgen? Dat kan nu op Instagram en Facebook!

 

 

Lieve Allemaal,

Soms mis ik wel eens dingen van toen ik nog lekker zwanger was. Maar sommige dingen mis ik dus totaal niet! Ik klets jullie bij over wat ik wel of juist helemaal niet mis.

 

Wat ik enorm mis is het gevoel van nooit alleen zijn. Ik had altijd mijn kleine baby bij me, overal waar ik was. Ook hoefde ik Mart toen nog niet te delen, zo wat klinkt dit egoïstisch haha! Maar zo bedoel ik het niet hoor. Nou misschien een klein beetje dan hihi.

 

Ik heb deze vraag ook op Instagram gesteld; wat missen jullie aan het zwanger zijn? Sommige antwoorden waren dezelfde als die van mij maar ook een paar andere leuke:

 

Margaretha.dm ‘Mijn zoute stengels verslaving, moet er nu trouwens niet meer aan denken.’

Memvanfeddeyenthe ‘Me niet schuldig hoeven te voelen om de hele dag op bed te liggen.’

Itruelyme ‘Met bolle buik rondlopen zonder me dik te voelen.’

Mam.sharon ‘Alles vreten zonder een schuldgevoel eraan over te houden.’

Es.ndm ‘Alles eten wat ik wil, zonder me zorgen te maken over mijn gewicht.’

 

En wat mis ik niet aan mijn zwangerschap. Mijn grootste struikelpunt was toch wel de bekkenpijn. Ik kon op het einde bijna niet meer lopen. En het overgeven, ik gaf tot week 16 soms wel 3 tot 4 keer per dag over. Maar ik zou het zo allemaal fluitend weer overdoen. Al kan ik de hele zwangerschap niet lopen, of gooi ik de hele zwangerschap alles eruit. Kom maar op! Ik doe het met alle liefde opnieuw.

Mama.angelique ‘De liters vocht, Ik wil nooit meer hoogzwanger zijn.’

Memvanfeddeyenthe ‘De onzekerheid.’

Tpeachess ‘De te grote buik, zwangerschapsdiabetes en trekkende huid.’

Samanthaouwehand91 ‘Het spugen en het maagzuur.’

Geesjejohanna ‘Ochtendmisselijkheid.’

Marije_deboer ‘Misselijkheid en maagzuur.’

Nivasnovelties ‘Geen alcohol, niks kunnen eten, dik zijn, aan niet mee mogen doen bleeh.’

Mam.sharon ‘Kramp in mijn kuit.’

 

Heel leuk om te lezen dat sommigen de zwangerschap als iets heel fijns hebben ervaren, maar sommigen willen het absoluut NOOIT weer! Maar we mogen allemaal trots zijn want we hebben het allemaal sowieso 1x geflikt.

Vond je dit nou leuk en wil je me verder volgen? Dan kan dit op mijn Instagram en Facebook!

 

 

 

Lieve Allemaal,

Het is voor de meeste moeders geen verassing dat het aanstaande zondag 12 mei Moederdag is. Maar speciaal voor de mama’s en papa’s die er even niet aan gedacht hebben, hier een paar leuke en simpele knutsel tips voor het perfecte Moederdag cadeautje!

 

Ik denk dat ik voor alle mama’s spreek als ik zeg dat een zelf gemaakt cadeautje het aller mooiste cadeautje is wat je kan krijgen. Als ik aan mijn eerste Moederdag terug denk kan ik alleen maar glimlachen. Mart zat helemaal klaar in de tafelstoel toen nog maar 7 maandjes oud. En naast hem lagen 2 cadeautjes. Het waren 2 zelf gemaakte schilderijtjes. Blijer en meer trots kon je mij niet maken. Ik heb toen ook gewoon even een traantje moeten laten. Die ogen vol trots toen ik de schilderijtjes aan hem liet zien, dat is onbetaalbaar. Ik kan nu al niet wachten tot zondag!

 

1 Het eerste is een knutsel met handjes of voetjes. Super leuk voor de allerkleinsten maar ook voor de aller grootsten. Je kan er van alles van maken.

 

 

2 De ketting. Deze kun je maken van pasta, kralen en alles waar je een gaatje in kan maken of al in zit. Met pasta is het leuk om de stukjes pasta te verven maar zelfs zonder dat is het een top cadeau.

 

 

3 Foto’s. Je kan verschillende foto’s maken en met elke foto heeft je kindje een andere letter in de handen. M A M A of L O V E of een leuk woord die jullie bind. De foto’s print je uit en doe je in een leuk lijstje. Of nog leuker een zelf gemaakt lijstje.

 

 

4 Iets met klei, een potje, handafdruk of een leuke fotostandaard. Of een zelfgemaakt waxinelichthouder doen het ook altijd goed!

 

 

5 Gekke foto’s, van een gekke zeeppomp tot een leuke 3d tekening op de straat. Je kan het zo gek niet bedenken.

 

 

 

 

Met deze 5 ideeën hoop ik dat er iets voor je bij is. Succes met knutselen en verwen je mama maar eens even extra! Vond je dit nou leuk? Dan kun je me blijven volgen, ook op Instagram en Facebook.

 

 

Lieve Allemaal,

Een geboortekaartje uitzoeken is missie 1. Maar hierna komt misschien nog wel het allermoeilijkste. Het uitkiezen van leuke, hippe of juist traditionele tekst voor in het kaartje Om te laten weten dat mensen mogen komen.

 

Ik zet een paar leuke teksten voor jullie op een rijtje, en vertel welke wij hebben gebruikt! Volgende week maandag komt er een tweelingeditie van de bezoektekst voor het geboortekaartje online op www.mamaswonder.nl.

Wij hebben de eerste gebruikt. Een beetje origineel vonden wij wel leuk.

 

Wil je mijn oogjes zien stralen? Bel dan om datum en tijd te bepalen.

– Één telefoontje maar. En we zetten de beschuitjes klaar.

– Als je niet bij de wieg in de rij wil staan, laat dan eerst de telefoon even overgaan.

– Voor de bezichtiging van onze kleine held, zouden we het fijn vinden als je eerst even belt.

– Je moet zelf maar komen kijken, op wie je hem/haar vind lijken.

– Wil je vingertjes en teentjes komen tellen? Wil je dan eerst even bellen.

– Ik lig zo nu en dan te dromen, dus bel eerst even als je wil langs komen.

– Beschuitmetmuisjes-lijn

– Bel eerst voordat je mij met een bezoekje komt vereren, dan weet papa gelijk hoeveel beschuitjes hij moet smeren

– Voor je naar ons toe komt snellen, eerst even bellen!

– Bel even van te voren, om mijn slaap niet te verstoren.

– Bellen is een must, anders krijgen wij geen rust.

– Wil je beschuit met muisjes komen eten? Laat het mijn papa en mama dan even weten.

– Bezoek vinden wij heel fijn, maar mag het na een telefoontje zijn?

– Wil je hem/haar observeren? Dan eerst even telefoneren.

– De eerste twee weken doen we rustig aan, daarna zullen de beschuit met muisjes klaarstaan.

– De naam willen we je vast wel vertellen, maar als je komt eerst even bellen.

– Wil je jezelf aan mij voorstellen? Dan eerst even met papa bellen.

– Wil je kennis maken met onze leuke meid? Dan eerst even bellen voor een geschikte tijd.

– Wil je komen kijken bij onze kleine vent? Bel dan even wanneer en hoe laat je er bent.

– Dolgelukkig, trots en blij schuiven we voor jou een stoeltje bij.

– Wil je komen kijken naar ons kleintje? Geef dan eerst even een seintje?

Zo’n tekst is natuurlijk heel persoonlijk, maar een beetje hulp kan geen kwaad toch? Hebben jullie nog leuke teksten? Ik ben benieuwd naar nog meer.

Vond je dit leuk? En wil je me volgen. Ik ben te vinden op Instagram en op Facebook.

 

 

Lieve Allemaal,

Het moederschap is voor mij als een jeans die perfect zit. Voor de mensen om mij heen is het ook geen verrassing dat “moeder zijn” mijn grootste wens was.

Gelukkig is die wens voor Sjoerd en mij uitgekomen en zijn we ouders van onze prachtige zoon Mart. Ik vind het moederschap zeker niet moeilijk en ga er eigenlijk wel fluitend doorheen. Maar dat ik het niet moeilijk vind wil niet zeggen dat er geen dingen zijn waar ik soms moeite mee heb. Dus vandaag klets ik jullie bij over een aantal dingen die ik soms lastig vind aan het moederschap.

 

De mening van andere moeders “moeder maffia”

Dit vind ik persoonlijk nog wel het aller lastigste, of noem het rustig het vervelendst. Al die mensen die denken het beter te weten hoe ik mijn kind moet opvoeden. Ze hebben het altijd erger of beter en hebben altijd commentaar op andere moeders.

 

Mart naar oma brengen zodat wij samen wat leuks kunnen doen

Dit vind ik dus echt even een puntje. In mijn ogen klinkt dit zo verkeerd. Ik breng mijn kind weg om zelf wat leuks te kunnen doen, is mijn kind dan niet leuk genoeg? Er is hier maar 1 antwoord op. Natuurlijk is mijn kind leuk genoeg! Maar soms iets samen doen is ook belangrijk. En Mart bij oma brengen is voor Mart totaal geen straf. Die heeft een hele eigen speelhoek met misschien wel meer speelgoed als thuis. Maar toch blijf ik dit lastig vinden.

 

Huishouden loslaten

Ik vind het het allerfijnste als het huis aan kant is. Hiermee bedoel ik schoon en opgeruimd, huis op orde dan ben ik ook in orde. Maar wanneer mijn kleine monster wakker word is het huis precies nog 0 seconden op orde. Inmiddels ben ik het gewend en heb ik mijn opruimen schoonmaak werkzaamheden verplaatst naar wanneer meneer op bedje gaat. Werkt top!

 

Doe ik Mart tekort?

Dit gevoel heb ik al heel snel terwijl ik dondersgoed weet dat het niet nodig is. Bijvoorbeeld even rustig wakker worden, Mart is nog in bedje lekker aan het brabbelen. En dan speelt mijn geweten op, die arme jongen ligt daar maar wakker en ik kies voor mezelf. Lekker egoïstisch! Ken je dit gevoel?

 

Altijd bij mama zijn

Oh dit vind ik zo fijn, maar dan ook echt fijn! Ik hou zoveel van dit kleine mannetje. Maar soms denk ik, ga even lekker spelen kan mama even de vaatwasser alleen uitruimen of kan mama even rustig naar de wc. Dit laatste is niet het geval! 9 van de 10x zit Mart ernaast op zijn stoeltje, die hij overigens zelf daar neer zet wanneer ik op de wc zit. Want oh oh oh wat is het gezellig op de wc.

 

Als ik dit zo lees dan denk ik, oh is dat alles? Het moederschap bevalt me goed! Het leven is nooit meer onbezorgd en je constante vrijheid is weg als je moeder wordt. Maar hey! Wat krijg je er een hoop liefde voor terug, ik zou het voor geen goud willen missen. Terwijl ik de clichés uit de mouw schut sluit ik deze blog maar eens af.

 

 

Wat vind jij lastig aan het moederschap? En heb jij ook zoveel last van de moeder maffia? Laat het me dan weten via een reactie hieronder!

Wil je meer over mij lezen dan kan je  me ook volgen op Facebook en Instagram. En natuurlijk via mijn eigen website! www.mamaswonder.nl

 

Lieve Allemaal,

Normaal richt ik me op een breed publiek, maar dat is vandaag even anders. MANNEN OPGELET!

 

Ik vertel jullie 10x wat je niet moet zeggen tijdens de bevalling. Wel even ter info, dit zijn niet mijn ervaringen haha. Mijn man en ook ikzelf waren heel rustig en hadden hier gelukkig geen last van. Maar lees goed, en maak de fout niet.

 

 1. Er mag een steekje bij hoor!

Dat je tijdens het hechten het grapje maakt, er mag een steekje bij hoor. Leuk die grapjes maar nu even niet.

 

 1. Straks word het nog een keizersnee

We weten allemaal dat het lang duurt, maar je hoeft die druk echt niet nog meer op te voeren hoor.

 

 1. Auw, je doet me zeer

Niet zo hard in mijn hand knijpen, je doet me zeer! Oh hou op hoor.

 

 1. Hoe lang gaat het nog duren denk je?

Dat het lang duurt is 1 ding, maar dat je dat moet benoemen hoeft nou zeker niet.

 

 1. Ik ga even liggen hoor, het duurt toch nog mega lang

… niet doen oke? Gewoon niet doen.

 

 1. Kun je iets minder hard gillen? Iedereen kan je horen.

Gelukkig heb ik hier geen last van gehad, maar laat je vrouw lekker schreeuwen.

 

 1. Tegenspreken

Gewoon niet tegenspreken. Als ze wil dat je naast haar komt zitten, doet dat dan ook.

 

 1. Pijn is fijn

Schatje, weet je zeker dat je pijnbestrijding nodig hebt? Als je vrouw vraagt om pijnbestrijding dan is dat nodig.

 

 1. Zo wat ziet dat er gehavend uit, komt dat nog wel goed?

Zo hey, er is net een baby uitkomen. Wat dacht jij dan?

 

 1. Zo, is die wel van mij?

Net als punt 1 laat je leuke grapjes maar achterwege.

 

Hebben jullie nog goede tips voor de aanstaande papa’s ? Deel ze dan met me in de reacties op of Instagram en Facebook.

 

Lieve Allemaal,

Vandaag deel ik de lijst van 5: bevalling opwekken. Ik was precies 42 weken toen ik mocht bevallen. Na de 41 weken dacht ik, laat ik eens wat proberen om de bevalling op te wekken. Een gevalletje baat het niet schaad het niet toch?

 

1 Seks

Veel moeten er niet aan denken zo tegen het einde aan. Die dikke buik die in de weg zit en laten we over de andere kleine ongemakjes maar niet beginnen. Toch word er beweerd dat het in sommige gevallen echt werkt. In het sperma van de man zit een hormoon, prostaglandine. Die maakt de baarmoedermond rijper en zachter. En dan tijdens het orgasme komt er oxytocine vrij. Dit zorgt er dan weer voor dat je baarmoeder gaan samentrekken. En dat kan stimulerend werken voor de op gang komen van de weeën.

2 Voetmassage

Ze masseren bepaalde drukpunten die de bevalling opgang zouden kunnen helpen.

3 Ananas hart

Dit is wat ik heb geprobeerd en ik kan je vertellen.. ZO VIES! Maar ik had er alles voor over zodat de bevalling zou beginnen. Heel simpel, je eet een ananas en dan is het belangrijkste het hart van de ananas. Dit bevat namelijk kinine, dit schijnt een stimulerende werking te hebben op de bevalling. Wat ik niet gelezen had was dat je flink wat moet eten voordat dit effect heeft.

4 Bitter lemon of tonic

Eigenlijk dezelfde reden als van de ananas. Hier heb je ook te maken met kinine, wat dan weer de bevalling op zou moeten wekken.

5 Pittig eten

Het stimuleert de werking van de darmen. Of het kan opwekkend werken of je krijgt er andere ongemakken van zoals, diarree.

Bij mij heeft het niet gewerkt en wij moesten dus wachten tot ik 42 weken zwanger was. Heeft het bij jou wel gewerkt of heb je een andere tip? Laat het weten in de reacties.